Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Borsikafű

Borsikafű

A borsikafű (Satureja hortensis) az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszer-, és gyógynövény. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.

Illóolajat, cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz.

Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor és diétás ételek, saláták, fűszerezésére. Erős aromája keserűvé teheti az ételt, ezért óvatosan kell használni, csak az utolsó percekben adjuk az ételhez. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként.

 Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. Ajánlott alacsony vérnyomásra is.

Teája enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást.

Kenőcsként az isiászt, olajként a fogfájást enyhíti.

Figyelem!

Gyógyszermennyiségben esetében orvossal kell konzultálni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borsikafű