C-vitamin
A RETINOL a leggyakrabban használt és leginkább kutatott öregedésgátló, azaz anti-aging kozmetikai összetevő. Rendszeres használata bizonyítottan javít a bőr tónusán, és halványítja, csökkenti a ráncokat. Az 1970-es években kezdték el aknés kezeléseknél használni, és e közben fedezték fel egyedülálló anti-aging hatását, ma már pedig, ez utóbbi hatása miatt lett hihetetlenül népszerű, kétségtelenül élen járva az öregedésgátló hatóanyagok között.
Érdekelnek a részletek? Kattints IDE, és olvasd tovább!
A múltkori bejegyzésünkben a C-vitamin megjelenési formát taglaltuk, most a hatóanyagtartalom szemszögéből vizsgáljuk.
L-aszkorbinsav vs. D-aszkorbinsav
Mindenekelőtt érdemes néhány szót szólni arról, hogy létezik L-aszkorbinsav és D-aszkorbinsav. Ez utóbbi, szintetikus úton előállított vegyület, melyet a szervezet nem tud megfelelőképpen hasznosítani, azaz sokkal nagyobb mértékben ürül ki, és ezáltal – arra hajlamosoknál – emelheti a vesekőképződés kockázatát. A bioaktív L-aszkorbinsav tekintetében ilyen mellékhatás, a fellelhető szakirodalom szerint, nem figyelhető meg.
A C-vitaminról mostanra már bátran és legálisan! (sajnos korábban hivatalosan még ezt sem lehetett) kijelenthetjük, hogy hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és segítséget jelent a betegségből történő felépülésben. Persze, a C-vitamin hatása ennél jóval tovább mutat, ugyanis – a teljesség igénye nélkül - antioxidáns hatással bír, segíti a kollagén termelődését, javítja a vas feszívódását, csökkenti az ízületi, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, sőt, egyes kutatások szerint, a rák kockázatát, és hasznos lehet számos betegség megelőzésében. Talán nem is csoda, hogy világszerte ez a leggyakrabban szedett vitamin.
A C-vitamin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vízben oldódó vitamin. A testnek különféle külső forrásokból, élelmiszerekből vagy kiegészítőkből kell beszereznie. Folyamatosan kell a szervezetbe jutatni, mert a test nem képes raktározni. Olyan jelentős anyagokat tartalmaz, mint például a karotenoidok, bioflavonoidok.