Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Megértettem
Termékek Menü

JAVALLAT ÉDESKÖMÉNY TERMÉS kapszula 50db

Ár:
1.890 Ft (1.488 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3847
Elérhetőség: Rendelhető
Gyártó: JAVALLAT
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Szerezhető hűségpontok: 19

JAVALLAT ÉDESKÖMÉNY TERMÉS kapszula hatóanyagai fokozzák az anyatej termelődését, segítenek fenntartani a mell egészségét a szoptatás alatt, hígítja a tüdőben képződő nyákot, így segíti annak ürülését, elősegíti a menstruáció megindulását és a menstruáció előtti és közbeni jó közérzetet, valamint a símaizom lazító és szélhajtó hatóanyagai hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

Leírás és Paraméterek

JAVALLAT ÉDESKÖMÉNY TERMÉS kapszula 50db
50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

Egészségügyi hatásai:

  • 1. Hatóanyagai fokozzák az anyatej termelődését, segítenek fenntartani a mell egészségét a szoptatás alatt.
  • 2. Hígítja a tüdőben képződő nyákot, így segíti annak ürülését.
  • 3. Elősegíti a menstruáció megindulását és a menstruáció előtti és közbeni jó közérzetet.
  • 4. Símaizom lazító és szélhajtó hatóanyagai hozzájárulnak az egészséges emésztéshez. 

Népgyógyászati alkalmazása:
A fenti alkalmazási területeken túl többek között menopauzás tünetek enyhítésére, libidónövelőként és cukorbetegség kezelésére használják.

1. ANYATEJ TERMELŐDÉSÉT FOKOZÓ HATÁSA
Az édesgyökér anyatejtermelést-fokozó hatásával kapcsolatban eddig nem végeztek klinikai kutatásokat. A hatás elsősorban a hagyományos felhasználás során nyert tapasztalatok támasztják alá. (Dr. Veres K. kutatása)

A hatás hátterében két ok is állhat. Egyrészt édeskömény illóolaj-komponensei a tejmirigyeken keresztül kiválasztódva fokozzák azok tejtermelését. Másrészt az anyatejbe kerülő illóolaj-komponensek javítják a csecsemők emésztését, mivel gátolják a görcsös hasfájást okozó baktériumok fejlődését. Ezáltal nő a csecsemők étvágya, így többet eszik, amely pozitív visszacsatolást eredményez a kiválasztott anyatej mennyiségére.

Az édeskömény csecsemők kólikás hasfájását mérséklő hatását támasztja alá az a kutatás, amelyben 125 kettő és tizenkettő hetes csecsemő vett részt. A kisbabák mindegyike kólikás hasfájástól szenvedett. A vizsgálatban az édesköményt kapó csecsemők 65 százalékánál értek el javulást, míg a placebocsoportban a javulás mértéke csak 24 százalék volt. (Dr. Alexandrovich és munkatársai kutatása)

Az édesköményt más gyógynövényekkel (orvosi citromfűvel és orvosi kamillával) kombináltan is alkalmazták a csecsemők kólikás panaszainak enyhítésére. Ezekben a vizsgálatokban a kombinációs készítménnyel a csecsemők 57-85 százalékát kezelték eredményesen, míg a placebót kapó kisbabáknál csak 26-49 százalékban értek el javulást. (Dr. Savino és munkatársai, Dr. Weizman és munkatársai kutatása)

Mivel az édesköményben lévő hatóanyagok hirtelen változtatják meg a bélflóra összetételét, ezért hasfájásban szenvedő kisbabáknál csak fokozatosan lehet elkezdeni használatát. A legjobb az, ha az édeskömény fogyasztását az édesanya kezdi el, így az anyatejen keresztül éppen elég illóolaj-komponens választódik ki ahhoz, hogy kedvező irányba befolyásolja a csecsemő bélflóráját.

2. A TÜDŐBEN KÉPZŐDŐ NYÁKOT HÍGÍTÓ ÉS ANNAK FELKÖHÖGÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
Az Európai Gyógyszerügynökség az édesköményt megfázás okozta hurutos köhögés kezelésére ajánlja. Az ajánlást az édesköménnyel végzett kutatások eredményei és az évtizedes tapasztalatok alapján dolgozták ki. (Dr. Silano és munkatársai kutatása)

Az illóolajban lévő illékony anyagok nem részét nem a máj vagy a vese, hanem a tüdő választja ki. Az édeskömény illóolajában nagy mennyiségben jelen lévő transz-anetol a kísérletek szerint hörgőtágító hatású, emellett fokozza a hörgőkben termelődő nyák képződését, ezzel hígítva és könnyebben felköhöghetővé teszi azt. Az illóolaj fokozza a hörgők simaizmainak összehúzódását is. A transz anetol emellett antibakteriális hatású, így segít a vírusok okozta hurutok bakteriális felülfertőződésének megakadályozásában. (Dr. Budgujar és munkatársai, Dr. Veres K. kutatása)

3. A NORMÁL MENSTRUÁCIÓS CIKLUS KIALAKÍTÁSÁT ÉS A MENSTRUÁCIÓ ALATTI JÓ KÖZÉRZETET TÁMOGATÓ HATÁSA
Az édesköményt eredményesen alkalmazták elsődleges diszmenorrea (PDM) kezesében. A PDM a különben egészséges nőknél tapasztalt menstruációs görcsök által kiváltott fájdalom, a kutatások szerint a serdülő lányok többségét érinti. Ebben az Iránban végzett kutatásban az édeskömény és a mefenaminsav (nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag) hatását hasonlították össze. A kutatásban olyan PDM-ben szenvedő 15-24 éves nők vettek részt, akik a menstruációs görcsök mellett fejfájásról (27%), hányingerről (63%), hasmenésről (33%) és fáradságról (93%) is beszámoltak. Az édesköménykezelés közel azonos hatású volt, mint a szintetikus fájdalomcsillapító. A hatás mindkét készítménynél a panaszok jelentkezése után nagyjából 70 perccel jelentkezett. A kutatók megállapították, hogy az édeskömény biztonságos és hatásos eszköze lehet az elsődleges diszmenorrea kezelésének. (Dr. Namavar és munkatársai kutatása)

Az édeskömény hatását gyenge menstruáció és menstruációkimaradás esetén is vizsgálták. Ebben a szintén Iránban végzett kutatásban olyan készítményt használtak, amely az édeskömény mellett lómentát és barátcserjét is tartalmazott. A készítmény hatását a medroxyprogeszteron-acetáttal (MPA) hasonlították össze, amely a szervezetben természetesen megtalálható és a menstruáció szabályozásában fontos sárgatesthormonnal (progeszteronnal) rokon vegyület. A vizsgálatba bevont 18-40 év kor közötti nők az utolsó menstruáció utáni héten kezdték a készítmények szedését, majd két héten keresztül folytatták. Mindkét készítmény jelentősen csökkentette a kezelés utáni első menstruáció kimaradását (17%-ra az édesköményt tartalmazó gyógynövény készítmény esetében). Szintén csökkent a ciklusok között eltelt idő mindkét csoportban. A kezelés befejezése után a korábban gyógynövényeket szedők következő menstruációja 50%-ban érkezett időben, ugyanez a MPA esetében csak 23% volt. A gyógynövényeket szedőknél kevesebb pattanást és csökkent szőrnövekedést figyeltek meg, míg a MPA csoportban ennek ellenkezőjét tapasztalták. A kezelés végén a gyógynövényeket szedőknél jelentősen csökkent a vér sárgatest-serkentő és tesztoszteron hormon szintje. Jelentős mellékhatásokat nem figyeltek meg a kutatók és ajánlották a gyógynövény-kombinációt a gyenge és elmaradó menstruáció kezelésére. (Dr. Falahat és munkatársai kutatása)

Az édeskömény a menopauzás nők esetében is hatásosnak bizonyult. A 2017-ben publikált kutatásban 90 menopauzás nő vett részt (45 és 60 éves kor közöttiek). A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik felük 8 héten keresztül édeskömény kapszulát, míg a másik csoport placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott. A menopauzás tüneteket a kezelés 4. hetében, a kezelés befejezésekor, majd ezután 2 héttel is értékelték. Mindegyik esetben jelentős javulást tapasztaltak a tünetekben, ezért a kutatók javasolták az édeskömény használatát, mivel azt tapasztalták, hogy hatásos és biztonságos módja a menopauzás tünetek enyhítésének. (Dr. Rahimikian és munkatársai kutatása)

4. AZ EGÉSZSÉGES EMÉSZTÉST TÁMOGATÓ HATÁSA
Az édeskömény több módon is támogatja az emésztés egészségét. A kísérletek szerint növeli a gyomorsav és az emésztőenzimek termelődését. (Dr. Vasudevan és munkatársai kutatása)

Hatóanyagai oldják a simaizmok, így a bélfal izmainak görcsösségét. (Dr. Weizman és munkatársai kutatása)

Számos baktérium és gomba fejlődését gátolja, így megakadályozza a káros bélbaktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben. A kísérletekben többek között gátolta az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Salmonella typhimurium és a Candida albicans fejlődését. (Dr. Budgujar és munkatársai kutatása)

Az édesköményt eredményesen alkalmazták irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére. A kísérletben alkalmazott készítmény az édesköményen kívül kurkumint, a kurkuma egyik fő hatóanyagát is tartalmazta. A harminc napos kezelés hatására csökkent a betegek alhasi fájdalma, hasi duzzanata és általános életminőségük. (Dr. Prtincasa és munkatársai kutatása)

ÉDESKÖMÉNY A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A tudományosan jól alátámasztott alkalmazási területein túl a barátcserje termését a népgyógyászatban hányinger csökkentésére, cukorbetegség kezelésére, szexuális vágy serkentésére, szorongásra, étvágytalanságra, székrekedésre és álmatlanságra is használják. (TRC Natural Medicines)

FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK

  • Az édeskömény termésének fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
  • Terhesség alatt az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
  • Gyermekek elől elzárva tartandó!

HATÓANYAGAI
Illóolaj (2%, fő összetevői: transz-anetol, fenchon, továbbá metilkavikol), fahéjsavszármazékok, kumarinok, flavonoidok, fehérjék, zsírosolaj.

TÖRTÉNETE: Már 4000 évvel ezelőtt is felfúvódás ellen használták. A hurutos köhögés kezelésére a középkorban kezdték használni. Egyes fajtái nagy szárgumót növesztenek, amit zöldségként is népszerű, főként a meditárrán területeken. Kellemesen ízesíti és hosszabban eltarthatóvá teszi a kenyeret. Az ánizshoz hasonló illatát az ánizshoz hasonló illóolaj-komponenseknek köszönheti.

ELTERJEDÉSE
A Földközi-tenger mellékén honos, de védett helyen hazánkban is áttelel, sőt akár eredményesen termeszthető is.

LEÍRÁSA
Évelő növény. Gyökere mélyre hatol. Akár két méter magasra is megnő. Levelei többszörösen szárnyaltan összetettek, ami "légies" megjelenést kölcsönöz a növénynek. Apró sárga virágai lapos ernyőben nyílnak. A növény minden része kellemes illatú.

ADAGOLÁS: Napi adag : Kétszer 1-3 kapszula.

  • A) Kapszulaként fogyasztva: Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
  • B) Teaként fogyasztva: A kapszulák tartalmát 2-5 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként lassan kortyolva fogyasztva.

Összetevők: Kapszulánként 500 mg édeskömény termés (Foeniculi dulcis fructus) teljes értékű gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.

Kiszerelés: 50db kapszula

Kedvező 1.890 Ft-os ár! Rendelje meg JAVALLAT ÉDESKÖMÉNY TERMÉS kapszula 50db termékünket! Írja meg róla véleményét! 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!