Máriatövis
A máriatövis (Silybum marianum) népies nevén őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise, az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó növény.
Főbb hatóanyagai szilimarin (polifenol komplex), szilibinin, flavonolignánok.
A máriatövis nagyon hatásos emésztési panaszok, epehólyag-problémák gyógyításában, de a legjobb a májbetegségek esetén, védi és tisztítja a májat. Fogyasztható étrend-kiegészítők illetve tea formájában is. Méregtelenítő, antidepresszáns, gyulladáscsökkentő, enyhe hashajtó hatása van. Javítja a vastagbél működést. A máriatövis megnyugtatja és nedvesíti a nyálkahártyákat, így használatos a vese-, húgyhólyag- és bőrgyulladásokkor. Lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. Részt vesz a zsír- és koleszterin anyagcserében. Szabályozza a vérképzést és a véralvadást.
Tea kszítése:
Egy teáskanálnyi termést vagy levelet 1/4 l forró vízzel leöntünk, tíz percig áztatjuk, majd leszűrjük. A teát melegen kell elfogyasztani, reggel éhgyomorra, délben ebéd előtt, majd lefekvés előtt egy-egy csészével.
A máriatövis nagy biztonsággal alkalmazható, egyetlen mellékhatása, hogy kicsit lágyabb székletet okozhat a napi 1500 mg-nál több szilimarin.