Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

Natur Tanya® 100% TAURIN POR 500g

Ár:
4.590 Ft (3.614 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 1201
Elérhetőség: Rendelhető
Gyártó: Naturtanya
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Szerezhető hűségpontok: 46
Vonalkód: 5999565082086

A taurin egy ÖREGEDÉSGÁTLÓ aminosav, ami sejtjeinkben és bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izmok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit, mellyel biztosítja az egészséges hallást és látást. Fokozza az inzulinérzékenységet, szükséges az epe előállításához és a mérgező anyagok kiválasztásához a májban.

Leírás és Paraméterek

Natur Tanya® 100% TAURIN POR 500g

Ízesítetlen, adalékanyagmentes tiszta, 100% taurin por, adagonként 3000 mg szabad formájú taurin aminosav

A taurin egy ÖREGEDÉSGÁTLÓ aminosav, ami sejtjeinkben és bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izmok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit, mellyel biztosítja az egészséges hallást és látást. Fokozza az inzulinérzékenységet, szükséges az epe előállításához és a mérgező anyagok kiválasztásához a májban.

12 dolog, amit a Taurin tesz a szervezetben

 1. Energiát ad az izmoknak, fokozza a sportteljesítményt, az állóképességet
 2. Fenntartja az elektrolit-egyensúlyt
 3. Energiát ad az agynak és védi az agy sejtjeit
 4. Védi a szív egészségét, normalizálja a vérnyomást
 5. Gátolja az erek meszesedését, lebontja a koleszterint 
 6. Felgyorsítja az anyagcserét, fokozza a sejtek inzulinérzékenységét
 7. Csökkenti a cukorbetegség szövődményeit
 8. Segíti a máj méregtelenítő folyamatait
 9. Epesavakat képez, epeáramlást fokoz
 10. Támogatja a látásfunkciókat, segíti az éleslátást
 11. Segít halláscsökkenés és fülzúgás esetén
 12. Szabályozza a sejtek térfogatát az agyban és vesékben

Energiaitalok és taurin

A taurinról legtöbbeknek egy ökör képe és az energiaitalok jutnak eszükbe.
A taurin valóban energiát ad, de az energiaitalokkal szemben mellékhatások nélkül és kifejezetten a szív érrendszert támogatva teszi ezt. Először ökör epéből vonták ki, ami latinul, Bos taurus, melyről nevét kapta. A taurint azért adták energiaitalokhoz, mert mérsékli a nagy mennyiségű koffeinnek nyugtalanságot/idegességet okozó mellékhatásait. (1)

Taurin a szabad aminosav

A taurin szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy mindenütt jelen van a testben és más aminosavakkal szemben nem fehérjék felépítéséhez használódik fel. Szabad aminosavként a taurin a sejteken belül, a mitokondriumokban található, egy mitokondriális, öregedésgátló és antioxidáns tápanyag.

A taurin energia és a mitokondriumok

A taurin jelen van a mitokondriumokban és létfontosságú a mitokondriumok működéséhez és az energiatermeléshez. A taurin több módon is szabályozza a mitokondriumok egészséges működését, pl. elengedhetetlen a megfelelő ATP előállításhoz és a káros szuperoxid gyökök (ROS) semlegesítéséhez. A taurin hiánya mitokondriális diszfunkciót okoz, ami csökkenti terhelhetőségüket és felgyorsítja az öregedést. 

Ha megnézzük, hogy hol található meg a legnagyobb koncentrációban taurin, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy energiaigényű és sok mitokondriumot tartalmazó szövetekben, mint amilyen pl. a retina, az idegek, az agy, a vese, a szív és a vázizomzat.

Taurin és a bélmikrobiom

A bélbikrobiom baktériumai szintén felhasználják a taurint, kéntartalmú vegyületeket szabadítva fel a bélben, ami segít a kórokozók visszaszorításában. Érdekes továbbá a taurin (akárcsak a prebiotikus rostok) rövid láncú zsírsavak termelődését támogathatja, és csökkenti a gyulladáskeltő lipopoliszacharid (LPS) bélben való mennyiségét is csökkenti.

Egy enyhe fertőzés arra késztetheti a májat és az epehólyagot, hogy taurinnal konjugált epesavak segítségével megerősítse a mikrobiomot, ezzel elősegítve újabb fertőzésekkel szembeni ellenállást.

A taurin az epe egyik fő alkotóeleme, epesó képző és a gerincvelőben, a vázizomszövetben, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is jelen van.

A sejteken belüli mitokondriumok és a bélmikrobiomunk kommunikálnak egymással, ezt a kommunikációt a taurin is segíti.  

Mitokondriumok és öregedés 

Amikor a mitokondriumok működése károsodik felgyorsul az öregedés, szív és érrendszeri panaszok, metabolikus szindróma, neurológiai rendellenességek és súlyosabb degeneratív betegségek jelennek meg.

A mitokondriumok kevesebb energiát adó ATP vegyületet és több reaktív oxigén gyököket (ROS) termelnek. A taurin szintjének optimalizálása növeli az ATP szintézis mértékét és antioxidánsként csökkenti a ROS mennyiségét. A taurin jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása révén segít megvédeni szervezetünket a szükségtelen sejtpusztulástól és szövetkárosodástól.

Taurin az öregedéskutatásokban

A WHO 25 országra kiterjedő epidemiológiai vizsgálatai azt bizonyították, hogy a leghosszabb élettartammal rendelkező népcsoportok szervezetében a legmagasabb a taurin szint. A leghosszabb kort megélt emberek Japánban élnek, akik nagy mennyiségű taurint tartalmazó éti kagylók és fésűkagylók fogyasztásával érték el mindezt. A taurin és a hosszú élet közötti kapcsolat olyan erős, hogy a kutatók a taurint „a japánok hosszú életéért felelős táplálkozási tényezőjeként” nevezték el.

Ezt bizonyítja egy másik tanulmány is, aki 433 középkorú, Japánban élő japán és 269 brazíliai japán bevándorló részvételével végzett vizsgálatot. A Japánban élő japánok vizeletében szignifikánsan magasabb volt a taurin kiválasztásának mértéke, de a japán bevándorlók esetében már nem. A magas vérnyomás és magas koleszterinszint nem érintette a taurinban gazdag étkezést követő őshonos japánokat, de a Brazíliában élő japán bevándorlókat igen. Megállapítottok, hogy ennek hátterében nem a genetika, hanem a taurinbevitel, mint környezeti tényező áll. (5), (6).

Taurin és a szív

A szív teljes súlyának 1/3-át mitokondriumok teszik ki, és teljes aminosavkészletének több mint 50%-át a taurin adja. Így már érthető miért olyan szoros a kapcsolat a szív és a taurin között.
A taurin hiánya a mitokondriális energiatermelés csökkenéséhez, idővel pedig a mitokondriumok számának csökkenéséhez, majd halálukhoz vezet, így viszont az őket tartalmazó sejtek is elpusztulnak. A sejtpusztulás növekedés a szívelégtelenség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek egyik elfogadott okának tekinthető.

Szívelégtelenségben kevesebb ATP termelődik. A taurin csökkenti a pangásos szívelégtelenség és szívritmuszavar gyakori tüneteit, mint a terhelésre jelentkező légszomj, a bokák ödémája, a magas vérnyomás és magas koleszterin értékek, ami az erek meszesedését okozza. (7), (8), (9), (10), (11), (12)

Taurin és a sport

A szervezetben lévő taurinnak körülbelül 70%-a vázizmokban található, és az állóképességi teljesítmény egyenesen arányos a mitokondriumok működésével.

A mitokondriumok központi szerepet töltenek be az energiatermelésben. A taurin plazmakoncentrációja körülbelül 10 perccel fogyasztása után kezd el emelkedni, és általában 1 órával később éri el maximális értékét, majd körülbelül 6 és fél órával később tér vissza kiindulási szintjére. Érdekes, hogy éhgyomorra bevéve jobb biohasznosulást mutat.

A taurin növeli a sportteljesítményt, az izmok erejét:

 • javítja az edzésteljesítményt
 • megnöveli az erő- és teljesítményszintet
 • késlelteti az izom kifáradását
 • csökkenti a regenerálódás idejét
 • segít az izomsérülésekből való felépülésben
 • fenntartja az elektrolitegyensúlyt

A taurin a kalcium-anyagcsere szabályozásában is részt vesz, a kalciumionok pedig létfontosságúak az az izom-ideg kapcsolatok fiziológiájában és az izomösszehúzódásban.

A taurinnal való kiegészítés javítja az energiafelhasználást és a fehér zsírszövet anyagcseréjét, ami támogatja mind a testsúly csökkenését, mind a fizikai teljesítményt.

(13)

Taurin és az agy

Az agyban lévő taurin mennyisége az életkorral csökken, viszont kiegészítése segíthet szintjét fenntartani az élet folyamán.

A taurin ozmolitként szabályozza az agysejtek térfogatát, növeli az agyban az acetilkolin szintjét, mérsékli a gyulladásokat és elősegíti a hosszú távú memóriában történő információtárolást. A taurin étrendi kiegészítése csökkenti a szorongást és javulást idéz elő a viselkedésben és a szociális interakciók terén.

Taurin máj, epe és koleszterin

A taurin nélkülözhetetlen a máj általi méregtelenítés második fázisához, amikor a mérgező vegyi anyagok (pl. alkohol és gyógyszermaradványok) megkötése történik és szükséges az epetermeléshez. A taurin csökkenti a nem alkoholos és alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát, és segít megvédeni a májat az alkohol káros hatásaival szemben.

Az epesavak jelentik a szervezet fő eszközeit a koleszterin lebontására. Minden egyes nap egy felnőtt körülbelül 500mg koleszterint bont le és alakít át epévé, ehhez viszont taurinra van szükség. A taurin alapvető szerepet játszik az anyagcserében és az emésztésben, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epesók segítik a zsírok lebontását a belekben. 

Taurin és a látás

A retina szervezetünk taurinban leggazdagabb szerve, többet tartalmaz belőle, mint bármely más aminosavból. Degeneratív elváltozásainak egyik fő oka az oxidatív stressz, amit a taurin a szemek fő antioxidánsként semlegesít. A cukorbetegek plazmájában a taurin alacsony szintje összefüggésbe lett hozva a diabéteszes retinopátiával. (14), (15)

Taurin és hallás

A taurin létfontosságú szerepet játszik a hallásban és bizonyos esetekben meg is fordíthatja a hallásvesztés mögötti biokémiai folyamatokat. A taurin segít helyreállítani és szabályozni a kalciumion-áramlást a sejtekben, mely a halláskárosodások zöménél a fő ok.  Más tanulmányok azt is igazolták, hogy a taurin szinte teljesen megszüntetheti a fülzúgást. (16), (17), (18), (19)

Taurin - inzulinrezisztencia és cukorbetegség

A cukorbetegség csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felszívja a taurint, ahol 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben. A taurin szükséges a hasnyálmirigy béta-sejtek életképességhez, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai javítják az inzulinérzékenységet.

A 2-es típusú cukorbetegségben a taurin javítva a vércukor szabályozását és csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, melynek legtöbb fő célpontjában a vesék, a retina és az idegsejtek állnak. (20), (21), (22)

3 dolog, ami csökkenti a taurin szintjét

 • KOR - Ahogy nő a kor, úgy csökken a taurin szintje, különösen az agyban
 • BETEGSÉGEK - a taurinban gazdag szervek betegsége, csökkenti taurin szintet
 • VEGÁN ÉTREND - a taurin néhány algát leszámítva, nem található növényi táplálékban
 • MAGAS HATÓANYAGTATALMÚ, 3000 MG SZABAD FORMÁJÚ TAURIN AMINOSAV
 • ADALÉKANYAGMENTES ÉS ÍZESÍTETLEN
 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES TARTÓSÍTÓSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
 • VEGÁN MINŐSÍTÉS
 • DIÉTÁS ÉS PALEO ÉTRENDBE ILLESZTHETŐ
 • CUKORBETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK
 • KOFFEINMENTES
 • AKÁR 166 ADAG
 • 3 ÉVES KORTÓL FOGYASZTHATÓ

Felhasználása: Gyermekeknek napi 1,5 g por (fél teáskanálnak megfelelő mennyiség), felnőtteknek 3 g por (1 teáskanálnak megfelelő mennyiség); vízben, gyümölcslében, vagy nem túl forró teában, kávéban feloldva, lehetőleg éhgyomorra, 2-3 részletben elfogyasztva. Bevitele sporttevékenység előtt kb. 60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.

Adagok száma a termékben: 166

Nettó tömeg: 500 g

Összetevők: 100% taurin aminosav (szabad forma).

Átlagos tápérték                                       

100 g termékben

 Energia:                                                        

 1190 kJ/280 kcal

 Zsír:                                                                             

 - ebből telített zsírsavak:                                         

 0 g

 0 g

 Szénhidrát:                                                                

 - ebből cukrok:                                                           

 0 g

 0 g

 Fehérje:                                                                      

 70 g

 Só:                                                                                

 0 g

Hatóanyag a napi adagban (1 teáskanálban): Taurin (szabad forma): 3000 mg.

Tárolás: száraz, hűvös helyen.

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.

 

Kedvező 4.590 Ft-os ár! Rendelje meg Natur Tanya® 100% TAURIN POR 500g termékünket! Írja meg róla véleményét! 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Youtube videók