Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Megértettem
Termékek Menü

JAVALLAT ORVOSI ZSÁLYA LEVÉL kapszula 60db

Ár:
1.990 Ft
1.750 Ft (1.378 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 12%
Cikkszám: 3774
Elérhetőség: Rendelhető
Gyártó: JAVALLAT
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Szerezhető hűségpontok: 18
Vonalkód: 5999569810340

Az orvosi zsálya segít megőrizni a memóriát, javítani a koncentrációt és megtartani a szellemi funkciókat, főképp idős korban. Hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Mérsékli a fokozott izzadást, csökkenti a hőhullámok erősségét. Elősegíti a menopauza alatti jó közérzetet. Támogatja az egészséges emésztést. Hozzájárul a toroknyálkahártya egészségéhez.

Leírás és Paraméterek

JAVALLAT ORVOSI ZSÁLYA LEVÉL kapszula 60db

60 db SonicFine® instant gyógynövényport tartalmazó kapszula, gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényből

 • 1. Segít megőrizni a memóriát, javítani a koncentrációt és megtartani a szellemi funkciókat, főképp idős korban. 
 • 2. Hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. 
 • 3. Mérsékli a fokozott izzadást, csökkenti a hőhullámok erősségét. 
 • 4. Elősegíti a menopauza alatti jó közérzetet. 
 • 5. Támogatja az egészséges emésztést. 
 • 6. Hozzájárul a toroknyálkahártya egészségéhez.

EZÉRT AJÁNLJUK:

A legtöbb zsálya levelet (400 mg) tartalmazó kapszula Magyarországon!

Egy kapszula tartalma ~2 g szálas orvosi zsálya teafűnek felel meg.

A kapszulákban lévő SonicFine® instant gyógynövénypor általános előnyei:

 • akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség,
 • 8x nagyobb biológiai aktivitás,
 • 2x jobb oldhatóság,
 • 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
 • 3x erősebb antioxidáns hatás,
 • 2x több vízoldható rost,
 • 100% hatóanyagtartalom, sokoldalú felhasználás.
 • Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
 • A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI
A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok az orvosi zsálya levelére általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT ORVOSI ZSÁLYA LEVÉL teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

Az orvosi zsálya levél (Salviae folium) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) 

MEMÓRIÁRA, KONCENTRÁCIÓRA ÉS SZELLEMI FUNKCIÓKRA GYAKOROLT HATÁSA
Kutatások szerint az orvosi zsálya (és közeli rokona a spanyol zsálya) is hatásosnak bizonyult enyhe vagy középsúlyos Alzheimeres betegek kezelésében, amikor legalább 4 hónapon keresztül alkalmazták őket. (Dr. Perry és munkatársai kutatása, Dr. Akhondzadeh és munkatársai kutatása)

Az orvosi zsálya hatását egészséges, idős embereken is vizsgálták. A kísérletben húsz, 65 évesnél idősebb személy vett részt, akik egy része zsályakivonatot, másik részük pedig hatóanyag nélküli készítményt (placebót) kapott. A vizsgálat kimutatta, hogy a zsályakivonatót szedőknél sokkal jobban javult a memória, illetve a figyelem pontossága, mint a placebót szedőknél. (Dr. Scholey és munkatársai kutatása)

Az orvosi zsálya memóriára gyakorolt hatását a kutatók elsősorban az illóolajának található összetevőkre vezetik vissza, amelyet igazol az a kutatás is, amelyben az aromaterápiásan alkalmazott orvosi zsálya javította a memória minőségét és a másodlagos memóriát. (Dr. Moss és munkatársai kutatása)

VÉRCUKORSZINTRE GYAKOROLT HATÁSA
Az orvosi zsálya többféle módon is hat a vércukor-szintre:

 • Gátolja a glükoneogenezist, vagyis az a folyamatot, amikor a glükóz nem szénhidrát jellegű anyagokból (pl. laktát, piruvát, glicerin stb.) képződve jön létre, emellett növeli az inzulinérzékenységet. (Dr. Lima és munkatársai kutatása)
 • Egy másik vizsgálat igazolta, hogy a zsályakivonat serkenti az inzulinfüggő glükózfelhasználást. (Dr. Broadhurst és munkatársai kutatása)
 • Egy további kutatás alátámasztotta, hogy a magas rozmaringsav-tartalmú zsályakivonat gátolja az alfa-glüközidáz enzim aktivitását. Ez az emésztőenzim felel az összetett szénhidrátok lebontásáért. Gátlásával csökken az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedése és kevesebb cukor szívódik fel az elfogyasztott táplálékból. (Dr. Kwon és munkatársai kutatása)
 • A zsályakivonat hatását 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is vizsgálták. Az vizsgált személyek három hónapig szedtek naponta háromszor 500 mg zsályakivonatot. A vizsgálat végén az éhgyomri vércukor-szintjük 32 százalékkal, míg a HbA1c-szintjük 23 százalékkal csökkent. (A HbA1c egy olyan fehérjemolekula, amelyet a vércukor értékeinek vizsgálatára használnak. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga. Segítséget nyújt cukorbeteg terápia hatékonyságának megítélésében.) (Dr. Kianbakht és munkatársai kutatása)
 • A 2-es típusú cukorbetegség gyakran nem önmagában, hanem a metabolikus szindróma egyik tüneteként jelentkezik. A metabolikus szindróma további tünetei ezen kívül: a magas vérnyomás, az magas vérzsír- és koleszterinszint. (A kezeletlen metabolkus szindróma érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz és sztrókhoz vezethet.) A zsályakivonat klinikai vizsgálatok szerint hatásos volt a metabolikus szindróma egyéb tüneteinek kezelésében is:
 • A vércukorszinttel kapcsolatban már említett kutatásban a zsályakivonatot szedő páciensek összkoleszterin-szintje 17 százakékkal csökkent. Ezen belül az LDL (rossz) koleszteriné 36 százalékkal, a trigliceridszint 56%-kal csökkent, miközben a HDL (jó) koleszterin szintje 28 százalékkal emelkedett. (Dr. Kianbakht és munkatársai kutatása)
 • Egy másik klinikai vizsgálatban is hasonló eredményre jutottak a magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknél. A 67 vizsgált személynél ebben a vizsgálatban is jelentősen alacsonyabb lett az LDL (rossz) koleszterin, valamint a vérzsír szintje és itt is nőtt a HDL (jó) koleszterin mennyisége. A kutatásban résztvevők nem számoltak be mellékhatásokról. (Dr. Kianbakht és munkatársai kutatása)

IZZADÁSRA, FOKOZOTT VEREJTÉKEZÉSRE GYAKOROLT HATÁSA
A zsályalevél izzadásgátló hatását a népgyógyászati tapasztalatokon kívül klinikai kutatás is alátámasztja. A kivonat hatását 40 rendellenesen nagy mennyiségű izzadságot termelő személyen vizsgálták. A résztvevőknél átlagosan kevesebb mint felére csökkent az izzadás mértéke. (Dr. Barnes és munkatársai kutatása)

A Britt Gyógynövény Szövetség által kiadott gyógynövény kompendiumban összegezték az orvosi zsályával végzett izzadásgátlással kapcsolatos kutatásokat, amelyeket már az 1930-as évektől végeztek. Ezek alapján a kutatók megállapították, hogy a zsályalevél eredményesen használható a fokozott verejtékezés mérséklésére. (Dr. Bradley és munkatársai kutatása)

MENOPAUZA IDŐSZAKÁBAN KIFEJTETT HATÁSA
Svájcban az orvosi zsályalevél hatását vizsgálták 71 olyan nőn, akiknek legalább 12 hónapja menopauzás tüneteik voltak. A páciensek 8 héten keresztül naponta egyszer kaptak zsályalevél-kivonatot tartalmazó kapszulát. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kutatás során mennyire csökken a hőhullámok száma és gyakorisága. Az első eredményeket négy hét elteltével rögzítették, ekkorra a hőhullámok 50 százalékkal csökkentek, majd 8 hét elteltével tovább javultak az eredmények, a csökkenés mértéke 64 százalék lett. A vizsgált személyeknél a legerősebb hőhullámok teljesen megszűntek. A menopauzával kapcsolatos egyéb tünetek (rossz közérzet, testi jelenségek stb.) szintén jelentősen mérséklődtek. A betegek a kezelést jól tolerálták, mellékhatásokról nem számoltak be. (Dr. Bommer és munkatársai kutatása)

EMÉSZTÉSRE GYAKOROLT HATÁSA
Az orvosi zsálya emésztésre gyakorolt hatása több tényezőre vezethető vissza:

 • Kísérletekben gátolta a fekélyek kialakulását. (Dr. Mayer és munkatársai kutatása)
 • Segíti a máj működését: Növelte a glutation-S-transzferáz aktivitását és védelmet nyújtott a zsírok peroxidációja és a glutation kimerülése ellen. (Dr. Lima és munkatársai kutatása) Védelmet nyújt a májat károsító anyagok romboló hatásától. (Dr. Amin és munkatársa kutatása)
 • Antibakteriális hatással rendelkezik, ezzel gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Gátolta többek között az Escherichia coli, a Salmonella typhi, a Salmonella enteritidis és a Shigella sonnei baktériumok élettevékenységét is (Dr. Molochko és munkatársai kutatása, Dr. Horiuchi és munkatársai kutatása, Dr. Bozin és munkatársai kutatása)
 • Gyulladáscsökkentő hatású, amely többek között az illóolajában lévő alfa-pinén és a geraniol tartalomra továbbá a karnaziolsavra és a borneolra vezethető vissza. (Dr. Perry és munkatársai kutatása, Dr. Poeckel és munkatársai kutatása)

A TOROK ÉS A SZÁJ NYÁLKAHÁRTYÁJÁRA GYAKOROLT HATÁSA
Az orvosi zsálya a torok és száj nyálkahártyájának egészségéhez több módon is hozzájárul:

 • Jelentős mennyiségű cseranyagot tartalmaz. A cseranyagok jellemző tulajdonsága, hogy kicsapják a szabad fehérjéket, ezáltal egy védőréteget hoznak létre a gyulladt nyálkahártya felszínén. A zsálya cseranyagai, illetve egyéb összetevői antioxidáns hatással is rendelkeznek, amelyek reakcióba lépnek a sejtkárosító szabad-gyökökkel. (Dr. Lima és munkatársai kutatása) 
 • Antibakteriális hatása révén meggátolja a vírusok által kiváltott gyulladások bakteriális felülferőződését. (Dr. Molochko és munkatársai kutatása, Dr. Horiuchi és munkatársai kutatása, Dr. Bozin és munkatársai kutatása)
 • A zsályakivonat kísérletben gátolta a herpes sipmlex vírus megtapadását a sejteken. (Dr. Nolkemper és munkatársai kutatása, Dr. Schnitzler és munkatársai kutatása)
 • A száj és a torok nyálkahártyája egészségének megőrzéséhez hozzájárulnak a zsályában lévő gyulladáscsökkentő anyagok is. (Dr. Perry és munkatársai kutatása, Dr. Poeckel és munkatársai kutatása)

ORVOSI ZSÁLYA NÉPGYÓGYÁSZATBAN
Az orvosi zsálya levelét az említett alkalmazási területeken túl a népgyógyászatban étvágytalanság, hasmenés vagy gyomorhurut kezelésére használják. A túlzott izzadáson kívül a fokozott nyáltermelődés esetén is alkalmazzák. Használják még depresszió és műtét utáni fájdalom kezelésére is. (TRC Natural Medicines)

MEGJEGYZÉSEK

 • Az orvosi zsálya levelének fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Fokozhatja a vércukorszintet csökkentő gyógynövények és gyógyszerek hatását!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

ADAGOLÁS

1. Memória, koncentráció, szellemi funkciók, 3. Izzadás mérséklése, 4. Menopauza alatti jó közérzet ► Naponta 2x1-2 kapszula.
2. Normál vércukorszint, 5. Egészséges emésztés ► 1-2 kapszula étkezés előtt.
6. Torok, garat, hangszálak nyugtatása ► Naponta 3-4x1 kapszula.

FOGYASZTÁS

Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórd egy pohárba, majd öntsd fel 2 dl 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. A torok, a garat és a hangszálak nyugtatásához és izzasztáshoz válaszd ezt a fogyasztási módot!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalmát bármilyen folyadékban elkeverheted (pl. méz, joghurt, kefír stb.)

ÖSSZETEVŐK

Kapszulánként 400 mg orvosi zsálya levél (Salviae folium) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

Kiszerelés: 60 db kapszula

FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK

 • Az orvosi zsálya levelének fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Fokozhatja a vércukorszintet csökkentő gyógynövények és gyógyszerek hatását!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Kedvező 1.750 Ft-os ár! Rendelje meg JAVALLAT ORVOSI ZSÁLYA LEVÉL kapszula 60db termékünket! Írja meg róla véleményét! 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!